Dňa 27.11. 2023 sa v Pálffyho paláci konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenského projektu „ Študentská podnikateľská cena 2023 „ Projekt organizovala mimovládna organizácia Junior Chamber International-Slovakia . Cieľom projektu je podporovať študentov v tom aby pracovali na svojom podnikateľskom sne už počas školy a zároveň ho začali počas štúdia aj realizovať. Hlavnou úlohou projektu je ukázať širokej verejnosti , že je možné zvládnuť budovať svoju firmu už počas SŠ a VŠ a získavať nové vedomosti a zručnosti štúdiom na SŠ a VŠ. Pridaná hodnota je taktiež v určitom návode ako zvyšovať zamestnanosť absolventov SŠ a VŠ v SR. Zároveň títo absolventi resp. v súčasnosti študenti sú potenciálnymi zamestnávateľmi ďalších obyvateľov z rôznych regiónov Slovenska. Zaujímavé podnikateľské príbehy boli odmenené rôznymi vecnými cenami. Najlepší študenti-podnikatelia (piati finalisti) boli pozvaní na stretnutie s predstaviteľmi podnikateľských organizácii ako aj so zástupcami vyhlasovateľa projektu . Odborná porota na základe osobnej prezentácie svojej firmy vybrala reprezentanta Slovenska na svetové finále súťaže. Projekt je súčasťou celosvetovej súťaže „ Global Student Entrepreneur Awards“.
Niekoľko viet o vyhlasovateľovi : Junior Chamber International-Slovakia je mimovládna, nezisková organizácia , ktorá združuje mladých ľudí a to od študentov VŠ až po samostatných podnikateľov. Jej cieľom je podporovať chuť mladých ľudí do podnikania a to už od študentov VŠ v SR , chuť stále sa vzdelávať , pracovať na sebe, a tak byť úspešnými či už ako mladí podnikatelia alebo mladí manažéri. Organizácia je od roku 2007 oficiálnou pobočkou jednej z najväčších organizácii pre mladých lídrov a podnikateľov na svete- Junior Chamber International so sídlom v USA a európskym centrom v Berlíne. Má zastúpenie v 115 krajinách sveta s počtom 200 000 členov.
Odborná komisia vybrala z prihlásených študentov 5 finalistov súťaže a to:
José Andreas Cordova Beluma a kol., spoločnosť Artigo, Gymnázium Poštová, Košice
Ich revolučná spoločenská hra spája tradičné stolové hry s umelou inteligenciou, čím vytvára jedinečný zážitok pri každom otvorení hracej dosky. Využívajú moderné technológie, aby priniesli nový rozmer do spoločenských hier, ktorých princíp sa nezmenil už cez 4000 rokov. Sú sprostredkovateľmi upevňovania vzťahov medzi ľuďmi pomocou hry, ktorá vďaka umelej inteligencii nebude nikdy rovnaká. Ich hra je reakciou na aktuálnu výzvu, kedy deti trávia veľa času na mobilných zariadeniach a rodiny majú obmedzený čas na spoločné aktivity. S využitím inovatívnej metódy vytvorili spôsob, ako ponúknuť rodinám nový zážitok a stráviť spolu kvalitný čas. Hexagony na doske nie sú len miestami na pohyb, ale aj skrytými tajomstvami. Niektoré sú špeciálne vyznačené a obsahujú prekvapenia, ktoré hráči objavujú prostredníctvom svojich mobilných zariadení, ktoré sú sprevádzané ich webovou stránkou alebo aplikáciou. Popri hracej doske hráči interaktívne posúvajú svoje zariadenie, ktoré mení herný dej, dodáva nové výzvy a udržuje hru vzrušujúcou a pohlcujúcou.
2. William Brach, spoločnosť Sommify AI, Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave
Sommify.ai, ponúka službu someliéra pomocou umelej inteligencii, ktorá má zákazníkom pomôcť nájsť ideálne kombinácie vína a jedla. Hlavná koncepcia ich podniku sa točí okolo využívania spracovania prirodzeného jazyka a strojového učenia na dôkladné preskúmanie chuťových profilov vín aj potravín, čoho výsledkom sú návrhy na mieru pre najharmonickejšie kombinácie. Okrem toho Sommify.ai umožňuje používateľom vytvárať a dohliadať na ich digitálne portfóliá vín, vďaka čomu si môžu viesť záznamy o svojich náklonnostiach k vínu, hodnoteniach a kritikách. Ich konečným cieľom v Sommify.ai je zjednodušiť a zdemokratizovať umenie skúmania a oceňovania vína pre všetkých. Sommify.ai sa odlišuje osobitým prístupom. Ako základ systému umelej inteligencie využili odborné znalosti jednej z najvýznamnejších svetových someliérok Julie Dupouy.
3. Viktor Kulcsar, spoločnosť Veles Farming j.s.a, Inholland University of Applied Sciences, Bussiness Innovation, Amsterdam , Holandsko
Spoločnosť založili 22.09.2021. Zaoberá sa vertikálnym farmarčením a pestovaním plodín s vysokou pridanou hodnotou. Úspešne prešli pre-seed a Bridge kolami na postavanie pilot plantu kde pracujú s 4 tonami šafranových cibuliek. Predávajú primárne gastro sektoru ,ale predávajú aj pre farmaceutický a kozmeticky priemysel. V krátkej dobe chcú postúpiť v automatizácii produkcie (50% sa už podarilo), rozšíriť portfólio produktov (ďalšie exotické huby), získať granty, ukotviť sa ako leader na stredoeurópskom a východoeurópskom trhu. Z dlhodobého hľadiska sa chcú pripraviť na expanziu v EÚ ale aj mimo EÚ, licencovať technológiu (napr harvester), diverzifikovať činnosti firmy v záujme rastu. Chceli by byť unicorn ( firma s miliardovou valuáciou.) Ich farma je najvačšou šafránovou vertikálnou farmou na svete. Chcú sa stať najväčším producentom šafránu v EÚ. Nepoužívajú pesticídy a podporujú cirkulárnu ekonomiku.
4. Peter Nemec, spoločnosť PALATINE,s.r.o. (projekt PRAMI), Gymnázium Poštová, Košice
Firma pôvodne vznikla ako študentská firma na gymnáziu Poštová 9 v rámci projektu Aplikovaná ekonómia, v súčasnosti sú už po konci projektu, ktorý môže trvať len rok, založili reálnu firmu a snažia sa ich podnikanie preklopiť na reálne podnikanie. Ich produktom je ekologický tuhý prací gél. Prami je ekologický prací prostriedok vo forme mydla. Po zakúpení si doma zákazníci vedia potrebné množstvo mydla rozrobiť v nádobe s teplou vodou, nechať ju odstáť cez noc a vyrobiť si vlastný prací gél. Jedno mydlo vyrobí približne 4l pracieho gélu, čo vystačí na 80 praní, pričom na jedno bežné pranie stačí použiť 50ml Prami. Ich produkt neobsahuje žiadne škodlivé látky pre človeka ani životné prostredie. Je zabalený do recyklovateľného baliaceho papiera, čím si získava obrovskú výhodu oproti bežným pracím gélom a práškom, ktoré sú balené do plastových obalov. Taktiež zabraňujú znečisťovaniu vody mikroplastmi, ktoré obsahujú iné pracie gély, aby dosiahli efekt penenia, zatiaľ čo Prami obsahuje prírodný saponín z mydlových orechov.
5. Samuel Schnelly, spoločnosť SmartCityGroup, s.r.o, Fakulta elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach
Firma momentálne vyvíja produkt s názvom Flowcontrol, ktorý umožňuje ovládať rôzne prvky pomocou cloudou. Primárne je tento systém nasadzovaný na fontány ako hlavné centrum riadenia. Pomocou neho je možné riadiť fontánu vzdialene a automatizovane. Ďalšou výhodou je aj šetrenie elektrickej energie vďaka sade senzorov a automatizácie, vďaka čomu sa fontány vypnú počas silného vetra alebo dažďa. Pri vývoji systému Flowcontrol realizujú aj návrh a osádzanie technológie fontán vrátane softwaru, ktorý umožňuje hudobnú prevádzku. Pracovali na obnove Plávajúcej fontány v Košiciach ale aj na súčasnej rekonštrukcii spievajúcej fontány v Košiciach. Taktiež modernizovali aj 3 fontány na mestskej časti Terasa Košice.
Vyhlásenie špeciálnych cien
Cena spoločnosti NAY. Cenu získal William Brach
Cena BMW Slovenská republika za trvalú udržateľnosť a inovácie .Cenu získal Viktor Kulcsar
Cena JCI-Slovensko (za inováciu v podnikaní). Cenu získal Peter Nemec a kolektív
Vyhlásenie absolútneho víťaza
Absolútnym víťazom a zároveň nominantom Slovenska na celosvetovú súťaž „Global Student Entrepreneur Awards sa stal Viktor Kulcsar, spoločnosť Veles Farming j.s.a, Inholland University of Applied Sciences, Bussiness Innovation, Amsterdam , Holandsko
Generálni partneri projektu: ČSOB
Generálni partneri JCI 2023/2024 : Asseco Central Europe , EY,
Špeciálny partner projektu: Slovak Business Agency
Leave a Reply